How to import Far2 configuration into Far3

You have encountered a problem using Far Manager? Here you can get help.
Post Reply
thorsten
Posts: 2
Joined: Sat 24 Dec, 2011 14:18

How to import Far2 configuration into Far3

Post by thorsten » Sat 24 Dec, 2011 14:24

I'd like to try the new, coming Far3, but Far3 uses local files to store its settings (and not the Registry). How can I export my settings in Far2 to be able to import it in Far3?

Thorsten

Игорь Юдинцев
Posts: 725
Joined: Sun 03 Apr, 2005 22:00
Location: Казань
Been thanked: 1 time

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by Игорь Юдинцев » Mon 26 Dec, 2011 07:19

%FARHOME%\SaveSettings.cmd exports the settings to a .REG file.
This set of Perl scripts imports FAR 2 settings into FAR 3 either from a .REG file or directly from the registry.
(the same scripts as EXE's).

User avatar
HaRT
Moderator
Posts: 8469
Joined: Tue 30 Aug, 2005 17:21
Location: Санкт-Петербург
Has thanked: 74 times
Been thanked: 135 times

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by HaRT » Mon 26 Dec, 2011 13:24

Discussion (in Russian)
Фар есть инструмент, а не нянька. © 2009 DrKnS

Anakunda
Posts: 58
Joined: Sun 01 Feb, 2009 09:22

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by Anakunda » Thu 29 Dec, 2011 11:10

I have tried 2x3_converterC and it seems to transfer most of old settings successfully, but the import was not perfect.
Transparency flags of Files highlighting and sort groups were not imported, No panel modes were imported.
Associations, color scheme look like imported fully.
Environment variables were removed from folder shortcuts.
Last edited by Anakunda on Thu 29 Dec, 2011 11:21, edited 1 time in total.

Игорь Юдинцев
Posts: 725
Joined: Sun 03 Apr, 2005 22:00
Location: Казань
Been thanked: 1 time

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by Игорь Юдинцев » Thu 29 Dec, 2011 11:15


Anakunda
Posts: 58
Joined: Sun 01 Feb, 2009 09:22

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by Anakunda » Thu 29 Dec, 2011 11:31

Tried the latest version and file panel modes still seem reset to default. I have customized some panel modes already then used the importer (import all).
Don't know why but all panel modes were reset to default layout after conversion.

mrQQ
Posts: 61
Joined: Sat 07 May, 2005 11:57

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by mrQQ » Tue 06 Nov, 2012 19:30

how to transfer the main configuration, e.g. all the options etc?

mrQQ
Posts: 61
Joined: Sat 07 May, 2005 11:57

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by mrQQ » Mon 18 Feb, 2013 09:15

anyone?

2useven10
Posts: 3556
Joined: Mon 07 Sep, 2009 10:40
Has thanked: 3 times
Been thanked: 138 times

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by 2useven10 » Mon 18 Feb, 2013 09:45

There is no way to do that. And I do not think it will be done.
Too many options in different areas, some of them changed incompatibly, others easily can be altered in configuration dialogs. Most of default values were not changed.

2useven10
Posts: 3556
Joined: Mon 07 Sep, 2009 10:40
Has thanked: 3 times
Been thanked: 138 times

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by 2useven10 » Mon 18 Feb, 2013 10:01

It seems that new message(s) in english-speaking forum doesn't appear in 'Active themes' anymore.

mrQQ
Posts: 61
Joined: Sat 07 May, 2005 11:57

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by mrQQ » Tue 10 Sep, 2013 18:54

what about the f2 menu?

User avatar
John Doe
Бюрократ
Posts: 11848
Joined: Wed 27 Apr, 2005 20:42
Has thanked: 26 times
Been thanked: 130 times

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by John Doe » Wed 11 Sep, 2013 07:50

You need open menu in editor and save it as file FarMenu.ini in Far3 profile folder.
Use 1200 code page.

Update
It will be simpler to open Far3 menu in editor too (F2 AltF4).

mrQQ
Posts: 61
Joined: Sat 07 May, 2005 11:57

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by mrQQ » Thu 12 Sep, 2013 11:46

Thanks!

I have transfered almost everything, except macros. I exported them to xml using 2x3.pl, but Far3 doesnt import it for some reason.. :(

User avatar
John Doe
Бюрократ
Posts: 11848
Joined: Wed 27 Apr, 2005 20:42
Has thanked: 26 times
Been thanked: 130 times

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by John Doe » Thu 12 Sep, 2013 14:10

There is really important reason: macro system of Far 3 is rewritten.

Now macros use Lua language (see samples in Addons\Macros).
To install any of the provided .lua files just copy them to %FARPROFILE%\Macros\scripts directory (or any of its subdirectories).

mrQQ
Posts: 61
Joined: Sat 07 May, 2005 11:57

Re: How to import Far2 configuration into Far3

Post by mrQQ » Mon 16 Sep, 2013 07:49

ok, I somehow managed to transfer my macros :)

first of all, I converted them to XML using 2x3.pl.
Then, I converted them to a different style of XML using macro2lua_e.dll plugin
Finally, I've edited the db2file.lua script to read from this file, and output a lua file.

They seem to (mostly) work!

Post Reply

Return to “Support and Troubleshooting”